Basketbolun

 Basketbolun geçmişi 1891 yılına kadar uzanır ve o zamandan beri dünya çapında oynanan bir spora dönüşmüştür. Rusya, İngiltere, Almanya, İspanya ve Asya’nın bazı bölgeleri gibi birçok ülke oyunu benimsemiştir, ancak dünyanın en büyük ve en kazançlı liginin yaşadığı yer Amerika’dır: NBA (Ulusal Basketbol Birliği).

Oyunun Amacı




Basketbolun amacı, topu (basketbolu) bir çembere atmak ve puan kazanmaktır. Oyun, dikdörtgen bir sahada oynanır ve sahanın hangi bölümüne başarılı bir şekilde potaya bir topu attığınıza bağlı olarak, kaç sayı attığınıza bağlı olacaktır. Top, top sürme veya pas geçme yoluyla hareket ettirilebilir. Oyunun sonunda en çok puana sahip takım kazanan ilan edilir.

Oyuncular ve Ekipman

Her takım 12 oyuncudan oluşur ve herhangi bir zamanda sahada sadece 5 oyuncuya izin verilir. Pozisyonlar Point Guard, Defensive Guard, Center, Offensive forward ve Defensive Forward olarak ayrılmıştır. Her oyuncu daha sonra sahada bir pozisyon alacak, ancak istedikleri gibi hareket etmelerine izin verilecektir.

Saha dikdörtgen şeklindedir ve 91 fit uzunluğunda ve 50 fit genişliğindedir. Merkezde küçük bir dairenin bulunduğu bir orta yol vardır; burası, oyunun bir tüyo ile başladığı yerdir (top, hakem tarafından havaya atılır ve her takımdan bir oyuncu, kendi takımının topunu kazanmaya çalışır). Sahanin her iki ucunda her ikisi de 10 fit yüksekliğinde iki sepet vardır. Üç noktalı bir yay, dış çemberdir ve bunun ortasında bir serbest atış çizgisi içeren anahtardır.

Oynamak için gereken tek şey bir saha ve basketbol. Bazı oyuncular korunmak için sakız siperleri ve yüz maskeleri takmayı seçerken takımlar uyumlu şeritler takmalıdır.

Oyun 4 on iki dakikalık çeyreğe bölünmüştür. 2. ve 3. çeyrek arasında 15 dakikalık bir devre arası vardır.

Puanlama

Basketbol oyuncuları için üç skor numarası vardır. Üç sayılık yayın dışından atılan herhangi bir sepet, üç sayı ile sonuçlanacaktır. Üç sayılık yay içinde atılan basketler, iki sayı ile sonuçlanacaktır. Başarılı serbest atışlar, her serbest atış için 1 sayı ile sonuçlanacaktır.  Serbest atış sayısı, ihlale bağlı olacaktır.

Oyunu Kazanmak

Bir basketbol maçını kazanmak oldukça basittir; Ayrılan oyun süresinde rakiplerinizden daha fazla puan kazanın. Sonunda skorlar eşitse, kazanan bulunana kadar fazladan bir çeyrek oynanacaktır.

 

Oyunu Kazanmak

Bir basketbol maçını kazanmak oldukça basittir; Ayrılan oyun süresinde rakiplerinizden daha fazla puan kazanın. Sonunda skorlar eşitse, kazanan bulunana kadar fazladan bir çeyrek oynanacaktır.

 

Basketbol Kuralları

 

• Her takımın sahada aynı anda en fazla 5 oyuncusu olabilir. Oyun içinde istedikleri kadar oyuncu değişikliği yapılabilir.

• Top sadece driplingle (top sektirilerek) veya pas atılarak hareket ettirilebilir. Bir oyuncu topa iki elini koyduğunda (topu yakalamak dahil değil), topla dripling yapamaz veya hareket edemez ve topun pas atılması veya şut çekilmesi gerekir.

• Top bir takımın yarı sahasına girdikten ve topun kontrolünü geri kazandıktan sonra 10 saniye içinde orta çizgiyi geri almalıdır. Top bunu yapmazsa, bir ihlal çalınır ve top ters çevrilir.

• Her takımın sepete en az şut atmak için 24 saniyesi vardır. Bir atış, sepete girmeyi veya sepetin kenarına vurmayı içerir. Şut atıldıktan sonra top sepete giremezse, şut saati 24 saniye daha yeniden başlatılır.

• Basket atmaya çalışan takıma hücum, sayı yapmasını engellemeye çalışan takım ise savunma olarak adlandırılır. Savunma, bir şutu bloke ederek veya bir şutun atılmasını önleyerek hücumun sayı yapmasını durdurmak için elinden geleni yapmalıdır.

• Her başarılı basketin ardından top rakip tarafa çevrilir.

• Oyun boyunca yapılan ihlaller toplanacak ve belirli bir sayıya ulaşıldığında sonunda serbest atış olarak verilecektir. Serbest atış, hücum takımından bir oyuncunun (oyuncuya ihlal) serbest atış çizgisinden rakipsiz bir atış yapmasını içerir. Ihlalin nerede yapıldığına bağlı olarak, bir oyuncunun aldığı serbest atış sayısına bağlı olacaktır.

• Basketbolda ihlaller arasında seyahat etme (topu sektirmeden birden fazla adım atmak), çift dripling (topu yukarı kaldırmak, durdurmak ve iki eliyle tekrar dripling yapmak), kaleye çevirmek (bir savunma oyuncusu topun sepete doğru aşağı doğru hareket etmesine müdahale eder) ) ve arka saha ihlali (top orta saha çizgisini geçtiğinde hücum takımı topu orta saha çizgisinin üzerinden geri alamaz).

• Bir ihlal, topa yumrukla vurulması, üçüncü ve dördüncü kuralların ihlali ve 5. kuralda anlatılanlar.

• Rakibi hiçbir şekilde omuzlamak, tutmak, vurmak, itmek veya yere düşürmek yasaktır. Bu kuralın herhangi bir kişi tarafından ilk ihlali faul olarak kabul edilecektir; ikincisi, bir sonraki sepet yapılana kadar veya kişiyi sakatlamaya yönelik açık bir niyet varsa, oyunun tamamı boyunca onu diskalifiye edecektir. Değişikliğe izin verilmeyecektir.

• Bir ihlal, topa yumrukla vurulması, üçüncü ve dördüncü kuralların ihlali ve 5. kuralda anlatılanlar.

 

• Taraflardan biri arka arkaya üç ihlal yaparsa, rakipler için bir gol sayacaktır (rakiplerin bu arada ihlal yapmadığı ardışık anlamına gelir).

Devamini Oku: 

https://giris-wolbet.com/

Share this:

Yorum Gönder

 
Copyright © Wolbet Giriş. Designed by Bahis Kulubu